Ako zatepliť dom lepeným polystyrénom pre úsporu ceny aj času?

Doba ide dopredu a spolu s ňou aj vývoj nových technológií a postupov pri zatepľovaní. Dnes si povieme, čím je najvhodnejšie lepiť izolačný materiál na murivo pre kvalitné zateplenie domu, aby ste ušetrili nie len náklady, ale aj čas.

Ako sa v dnešnej dobe zatepľuje?

Ako aj mnohé iné veci dnešnej doby, tak aj zatepľovacie systémy musia podliehať konkrétnym normám. Mohlo by sa zdať, že ide o istú formu šikany. Áno, sú to v podstate prísne pravidlá zaväzujúce projektantov, výrobcov a zhotoviteľov, no v konečnom dôsledku zaručujú, že dostaneme vysoko kvalitný a funkčný produkt zostavený z plne kompatibilných materiálov. A práve o vzájomnej kompatibilite je systém ETICS, ktorým sa dnes riadia zatepľovacie a výrobné spoločnosti stavebných chémií. V prípade spoločnosti Den Braven ide o úradne preskúšanú zostavu produktov počnúc základnou penetráciou, cez kotviace tŕne, až po finálnu omietku zateplenej fasády. Jedným zo systémových komponentov je aj PU lepidlo Thermo Kleber, ktorého použitie a výhody si opíšeme bližšie.

Pri výbere izolačného materiálu je možností viac, no pri bežných stavbách sa najčastejšie používa práve polystyrén. Výber technológie lepenia je ale pomerne úzky – môžeme sa vydať konzervatívnejšou cestou cementového lepidla alebo použiť polyuretánovú penu.

Aký je rozdiel pri použití cementového lepidla a PU peny?

„Ja týmto vašim novodobým vecičkám neverím. Kto vie, koľko to vydrží…“ Podobné vety počúvame často. PU peny sa v stavebníctve používajú takmer polstoročie, v zatepľovacích systémoch posledné desaťročia. Okrem toho je životnosť peny totožná so životnosťou izolantu, pokiaľ sa systém vyhotoví správne. Ale čo tie výhody? Naším cieľom nie je zdiskreditovať cementové lepidlá, fungujú výborne, pri stierkovaní fasády sa bez nich nezaobídeme a sú významnou súčasťou našej výroby. PU pena má však najmä z užívateľského hľadiska množstvo predností.

Predstavme si názornú situáciu, pri ktorej plánujeme nákup a počítame množstvá materiálu na zateplenie. Kým pri cementových lepidlách hovoríme o ťažkých paletách, pri penách nám stačí niekoľko krabíc. Pre porovnanie – jedna paleta cementového lepidla obsahujúca 42 vriec váži 1 050 kg. Ekvivalentné množstvo PU peny predstavujú tri krabice vážiace spolu 40 kg – na prepravu nám teda postačí bežný osobný automobil. Pri cementových lepidlách potrebujeme dohodnúť termín vykládky, zabezpečiť prístup na stavbu, k tomu nahnevaný vodič blokovaný domiešavačom, požičaná a preťažená dodávka zapadnutá v bahne či iné príjemné radosti – veď to poznáte. Predpokladajme, že palety sú už konečne zložené na určenom mieste – čo to znamená? No že si dáme na ráno nemalú rozcvičku vo forme prekladania zopár ton materiálu niekam pod strechu, kde nám budú možno niekoľko týždňov zavadzať, kým nenastanú optimálne podmienky na aplikáciu – sucho a dni bez mrazu (min +5°C). Po aplikácii cementového lepidla mu musíme dopriať odpočinok jeden až dva dni, na dôkladné vyzretie. Pri lepení s PU penou môžete pokračovať s následnými prácami, ako je brúsenie, kotvenie či stierkovanie, už po dvoch hodinách.

Lepenie polystyrénu pri zatepľovaní cementovým lepidlom Den Braven.

 

Ak sa však rozhodneme pre PU peny, z nášho rodinného auta nám ich môžu pomôcť vyložiť pokojne aj deti na malé skromné miesto, vďaka šikovnému objemu materiálu. Dokonca ani nepredvídaná dažďová prehánka dózam nijako neublíži, ani nezabráni pred začiatkom aplikácie. Ak je murivo vlhké po výdatných dažďoch, vôbec to nevadí. PU peny vlhkosť zbožňujú, lebo vďaka nej vytvrdzujú. Mrzne? Žiadny problém! Zimné verzie s označením „Winter“ sú použiteľné do -10 °C. Najväčšia výhoda použitia lepidla Thermo Kleber nás ale ešte čaká. Pri jeho použití nepotrebujeme Fera. Fero je ten zdatný chlap, ktorý stojí s požičaným miešadlom vo víre prachu nad veľkým vedrom a celý deň zamiešava cementové lepidlo. Potrebuje vodu, elektrinu, mzdu, prípadne aj niečo vyprážané v trojobale. Vodu do zmesi dávkuje od oka, čo spôsobí, že raz je zmes hustá, raz riedka, inokedy málo premiešaná. Pri penách môžete na Fera a jeho požiadavky zabudnúť. Žiadne miešanie, prenášanie ťažkých vriec a vedier, vystačíte si vo dvojici, dokonca aj v tej manželskej či partnerskej – ak si trúfate 😉. Penou lepená fasáda nijako nezvyšuje vlhkosť obvodového muriva ani interiéru. Naopak, cementové lepidlo môže obsahovať až 2,3 l vody na m2 a tá sa bude vďaka vysokej parotesnosti polystyrénu odparovať smerom do budovy. V neposlednom rade prispieva Thermo Kleber, ako výborný tepelný izolant (λ = 0,035 W/mK) k izolačným vlastnostiam celého systému, čo sa od cementového lepidla očakávať nedá.

Aké PU lepidlá sú na výber?

Okrem bežného PU lepidla Thermo Kleber a jeho zimnej verzie Thermo Kleber Winter, ponúkame výrobky s upravenou receptúrou pre aplikácie na asfaltové podklady a podklady na báze dreva.
Thermo Kleber Roof je ideálne riešenie na lepenie extrudovaného polystyrénu (xps) na základové konštrukcie, či pri zatepľovaní plochých striech priamo na asfaltové pásy.
Thermo Kleber Wood je určený na podklady na báze dreva, použiteľný najmä pri drevostavbách, kde sú zatepľovacie systémy inštalované na dosky typu OSB.

Na čo si dať pozor?

  • Čítať a pýtať sa. Skutočne si dôkladne naštudovať technický list a aplikačný postup. Ak niečo nie je jasné, neváhať a kontaktovať zaškoleného predajcu, alebo technické oddelenie Den Braven, radi poradíme.
  • Postupovať podľa projektu. Ak chýba, postupovať podľa noriem.
  • Extrémy nesvedčia nikomu. Ani PU pene – horná hranica aplikačnej teploty je +35°C. Ak je v tieni príjemných 28 stupňov, to neznamená, že povrchová teplota slnkom osvietenej fasády nie je o niekoľko stupňov vyššia. Pri vysokej teplote a nízkej vzdušnej vlhkosti nemusí prebiehať vyzrievanie peny tak, ako by malo. Aplikačná teplota nepredstavuje len teplotu vzduchu, ale aj teplotu podkladu. Pri zimných variantoch pien si musíme dať pozor, aby boli dózy pred aplikáciou temperované aspoň na +5°C, potom ich môžeme použiť aj pri teplotách do -10°C.
  • Prach je veľmi účinný separátor. Nepodceniť čistenie a prípravu podkladu. Penetračný náter S-T70 zohrá svoju rolu a zabezpečí lepšiu prídržnosť lepených izolantov.
  • Nepodceniť mechanické kotvenie. Hmoždinky sa musia vysporiadať s axiálnymi sacími silami vetra, ako aj s hydrotermickým pôsobením na izolačné dosky, ktoré sa vplyvom tepla vydúvajú a zmršťujú. Pokyny ku kotveniu od dodávateľa ETICS sú len informatívne, najmä pri vyšších budovách by mal množstvo a rozmiestnenie kotiev navrhnúť projektant/statik s ohľadom na klimatické podmienky v lokalite stavby.
  • Thermo Kleber nielen lepí, ale aj šikovne vyplní prípadné medzery medzi izolačnými doskami. Tak, ako všetky ostatné PU peny, aj on podlieha degradácii vplyvom UV žiarenia. Ani samotným EPS doskám priame vystavenie poveternostným vplyvom neprospieva, preto je vhodné prestierkovať fasádu perlinkou (vystuženým tmelom) v čo najkratšom čase.
  • Je len veľmi malá šanca, že by dóza PU peny samovoľne explodovala (napríklad v rozpálenom aute). Ak však natlakovaná dóza čo i len jemne narazí o ostrejšiu hranu, máme „vymaľované.“ Preto neodporúčame dózy prevážať voľne pohodené v kufri, či na zadných sedadlách automobilu. Ak sa pošťastí a dóza po náraze začne peniť a vystrájať, nepanikárte. Snaha odstrániť čerstvú penu z poťahov automobilu nikam nevedie. Dózu treba vložiť do igelitovej tašky (ktorú máme vždy poruke 😊), penu nechať vytvrdnúť a neskôr odstrániť mechanicky.

Bez týchto pomocníkov to nepôjde …

PU Lepidlá z rodiny Thermo Kleber sú určené na pištoľovú aplikáciu. Okrem kvalitnej pištole potrebujeme na jej prečistenie aj Čistič PUR peny. Len pozor na izolanty! Čistič obsahuje rozpúšťadlá ktoré polystyrén rozleptajú. Na odstránenie PUR peny vám rovnako dobre poslúžia aj Extra silné vlhčené obrúsky.

Čistič PUR peny

Extra silné vlhčené obrúsky

Trochu histórie

Za otca polyuretánových pien je považovaný nemecký chemik Otto Bayer. Samotné vynájdenie polyuretánu sa viaže na rok 1937. Spočiatku sa využíval najmä v leteckom, neskôr v automobilovom priemysle. Ako tepelná izolácia budov sa začal polyuretán vo forme peny využívať koncom sedemdesiatych rokov.

Otto Bayer predvádza v roku 1952 svoj objav – Polyurethan
Zdroj: Wikipédia