Je ochrana vašej elektroinštalácie dostatočná? Nové trendy v ošetrení a údržbe

Prach a voda aj pri bežnom používaní vniká do najmenších trhlín či netesností krabíc elektroinštalácií, alebo káblových rozvodov. Svojou prítomnosťou spôsobuje ťažko odhaliteľné výpadky prenosu energie či korózie svoriek a káblov. Správne, a najmä účinné tesnenie nebolo v minulosti ľahké. Dnes už ale máme modernejšie riešenie.Elektroinštalácia je dôležitým prvkom každého zariadenia a stroja, ktorá nás obklopuje prakticky kdekoľvek. Ale položme si otázku. Dochádza vždy k bezchybnému prenosu informácií a energie?

 

Kedysi bolo bežné zalievanie elektroinštalačných krabíc epoxidovou živicou, ale tá neumožňuje opakovanú demontáž alebo výmenu nefunkčných častí. Dnes je dostupné riešenie v podobe jednozložkového izolačného gélu s názvom Elektro gél. Medzi jeho prednosti patrí vytvorenie rozoberateľného a vodeodolného spoja ako v horizontálnych, tak aj vertikálnych aplikáciách.

Electro gél je pripravený k okamžitému použitiu v rozmedzí aplikačných teplôt od -40 °C až do +110 °C. Časom nestvrdne ani nevyschne, zachováva si počiatočné vlastnosti, ako je vysoká pružnosť či priľnavosť v podobe „lepkavosti.“ Vytvára netuhnúcu tesniacu gumu s nepretržitou pracovnou teplotou od -60 °C do +200 °C a dielektrickou pevnosťou väčšou ako 23 kV/mm. V správnom puzdre krabice dosahuje stupeň ochrany IP68.

Electro Gél od DISTYK je transparentná hmota, ktorú môžeme kedykoľvek jednoducho vytlačiť bežnou aplikačnou pištoľou na tmely a silikóny. Nanáša sa postupne od spodnej časti krabičky smerom k hornému okraju tak, aby nevznikali vzduchové bubliny. Nesmieme tiež zabudnúť na to, aby bol podklad pri aplikácii vždy suchý, čistý a bez mastnoty.

Takto ošetrené elektroinštalácie sú zárukou, že aj počas prevádzky, kedy zariadenie čelí vlhkosti, vode alebo prachu, budú stále plne funkčné a slúžiť svojmu účelu.

ELECTRO GEL

Na preventívnu údržbu a pravidelnú starostlivosť elektrických zariadení, ako je ochrana elektrických kontaktov alternátorov, rozdeľovačov, zásuviek pripojených vozíkov a pod., je je dôležité mať vo svojej dielni Elektro-kontakt sprej Den Braven značky TECTANE. Je to nenahraditeľný pomocník, ktorý chráni pred oxidáciou, vlhkosťou a obnovuje zoxidované kontakty. Nie je agresívny k plastom, kovu ani ku gumeným častiam. Elektro kontakt sprej vytvára tenkú ochrannú vrstvu na kovových častiach a tesní vodu, čím zabraňuje tvorbe hrdze, vytvára dlhodobú ochranu ošetrených povrchov a znižuje riziko skratov. Výborne čistí, premazáva a chráni pred vlhkom citlivé prístroje, elektrické motory, generátory, elektrické dosky, relé, spínače, konektory či sviečky. Neobsahuje silikón.

Elektro – kontakt sprej