Archeologický nález v Úvalne: slúžila metabazitová teslica na lov mamutov?

Nález teslice pochádzajúcej z kultúry s lievikovitými pohármi v Českej republike predstavuje zaujímavý a dôležitý objav. Teslice zaujíma dôležité miesto v štúdiu tejto kultúry a jej hmotnej inventáre. Podobné nálezy brúsenej industrie sú na našom území typické pre spomínanú kultúru a každý zachovaný nástroj poskytuje výnimočný vhľad do života našich predkov.

Na čo slúžila kamenná teslica?

Nájdená teslica je skvelým príkladom všestranného nástroja na opracovanie dreva. Zjednodušene povedané, teslica sa podobá tvarom malej motyčke, je veľmi ostrá a slúži na presekávanie dreva a vytváranie rýh. Niekedy sa tiež používa názov dlabatka.

Remeselník z neskorej doby kamennej sa musel spoľahnúť na dostupné technológie. Výkrikom módy v stavebníctve bolo vypletanie prútov medzi kolomi a ich následné mazanie hlinou (ílom). To bol odrazový mostík, ktorý nás doviedol až k dnešným moderným technológiám.

V Den Braven patríme k špičkám v inovácii a každý deň pre vás vyvíjame a vyrábame naše vlastné špičkové produkty. Napríklad práve legendárna MAMUT GLUE. Veríme, že aj zručný eneolitický remeselník s teslicou z metabazitu by bol nadšený jeho mamuťou silou.

Mohli ľudia z kultúry lievikovitých pohárov loviť mamuty?

Nebudeme vás dlho napínať. Kultúra lovcov mamutov, ktorá je u nás známa predovšetkým nálezmi v Dolných Vestoniciach a z Přerova, je oveľa staršia. Aj keď populácia mamutov by teoreticky mohla byť svedkom stavby egyptských pyramíd, na našom území sa títo majestátni obri už dávno nevyskytovali. Posledné izolované populácie mamutov sa z Európy pred 10 000 rokmi presunuli na Sibír a tiež Wrangelov ostrov.

Obdobie neskorej doby kamennej sa teda časovo nezhoduje s výskytom mamutej populácie na našom území a ľudia z kultúry lievikovitých pohárov teda mamuty loviť nemohli. Vy si ho ale môžete ľahko odchytiť vo vašom obľúbenom hobbymarkete, alebo na našom e-shope. Môžete si uloviť napríklad klasický MAMUT GLUE High Tack s vysokou zaťažiteľnosťou, skoro neviditeľný priehľadný MAMUT GLUE Crystal, alebo napríklad lepidlo a tmel 2v1 MAMUT GLUE Multi. Či už z lovu prinesiete akúkoľvek korisť, môžete si byť istí, že na jeho mamutiu silu sa môžete vždy spoľahnúť. Lepidlom MAMUT GLUE môžete prilepiť takmer čokoľvek. Skvele s ním drží sanita, obklady, zrkadlá, podlahové lišty, schodnice, parapety a mnoho ďalšieho. Nemá problém ani so savými materiálmi, ako sú OSB dosky a sadrokartón s okamžitou pevnosťou v spoji. Využite jeho mamutiu silu a spoľahnite sa na pevný a dlhotrvajúci spoj. Lepidlo MAMUT je jednoducho tým najlepším parťákom pre váš projekt.

Nález artefaktu z neskorej doby kamennej

Teslica je vyrobená z metabazitu starostlivým opracovaním, časovo náročným brúsením kameňu o kameň a následne vyleštením pravdepodobne o koži. Aj keď pôvod suroviny je zatiaľ neistý, môže nám nález poskytnúť cenné informácie o obchodných vzťahoch a technológii kultúry s lievikovitými pohármi. Na našom území sa v dobe kamennej nachádzali európsky významné náleziská tohto materiálu, najmä v Jizerských horách. Po celom území ale evidujeme desiatky ťažobných lokalít a dielní, z ktorých bol vyvážený materiál aj hotové výrobky.

Kultúra s lievikovitými pohármi existovala v období staršieho eneolitu, konkrétne medzi rokmi 3700-3200 pred n. l. Táto kultúra mala významný vplyv na utváranie dobovej kultúry a jej artefakty hmotná kultúra nám dávajú náhľad do života a zvyklostí ľudí, ktorí ju tvorili. Jej príslušníci sa do Českej republiky dostali predovšetkým migráciou zo severozápadného smeru a priniesli so sebou svoju vlastnú kultúrnu tradíciu, ktorá bola následne ovplyvnená inými prvkami z ďalších kultúr.

Významným aspektom tejto kultúry bol bohatý inventár, ktorého súčasťou boli rozmanité kamenné nástroje. Významným prvkom bola aj keramika, po ktorej dostala táto kultúra svoje meno. Charakteristickým rysom bolo tvarované hrdlo a okraj nádob, čo je zrejmé aj z názvu “lievikovité poháre”. Táto keramika nielen plnila praktickú funkciu, ale taktiež mala významné rituálne a využitie pri pochovávaní.

Celkovo nález teslice vedcom rozširuje pohľad na kultúru s lievikovitými pohármi a jej vplyv na región. Analyzovanie tejto teslice a ďalších artefaktov môže osvetliť obchodné siete, technologické zručnosti a kultúrne výmeny v období neskorej doby kamennej.

Zobraziť katalóg vysokopevnostných lepidiel MAMUT GLUE