Zateplenie domu rýchlo a lacno? Lepte polystyrén penou!

Zateplenie domu rýchlo a lacno? Lepte polystyrén penou!

S vývojom nových technológií prichádzajú aj nové prístupy k zatepľovaniu. V tomto článku sa pozrieme, ako a čím lepiť polystyrén na murivo tak, aby bolo zateplenie domu kvalitné, lacné a rýchle.

Ako sa dnes robí zateplenie domu?

V dnešnej dobe skoro všetko podlieha nejakej regulácii a predpisom. Aj zatepľovacie systémy musia dodržiavať určené normy. Niekedy to môže pôsobiť ako zbytočná byrokratická prekážka, ale v skutočnosti by ste mali tieto predpisy dodržiavať. Tieto predpisy potom zaisťujú, že projektanti, výrobcovia a remeselníci pracujú podľa prísnych pravidiel, aby nám mohli dodať kvalitné a funkčné riešenie, ktoré je zostavené z kompatibilných materiálov.

A práve o vzájomnej kompatibilite produktov je aj systém zateplenie domov ETICS (Externally Insulated Thermal Insulation Composite System), ktorý je využívaný ako pri výrobe stavebnej chémie, tak na realizáciu zateplenia. Spoločnosť Den Braven ponúka vlastný preverený súbor produktov, ktorý zahŕňa všetko, od základnej penetrácie a kotvenia až po finálnu fasádnu omietku. Jedným z kľúčových komponentov tohto systému je PU lepidlo na polystyrén THERMO KLEBER, ktoré tu budeme preberať podrobnejšie.

Čím zatepliť fasádu?

Pri výbere izolačného materiálu máme na výber niekoľko možností, ale pri väčšine bežných stavieb jednoducho použijeme fasádny polystyrén. Aj napriek množstvu noviniek na trhu sa stále jedná o ideálne riešenie pre väčšinu stavieb. Rozhodovanie o technológii lepenia však môže byť o niečo zložitejšie. Môžeme sa držať tradičnej cesty s cementovým lepidlom, alebo zvážiť použitie polyuretánovej peny na lepenie polystyrénu.

Aký je rozdiel medzi použitím klasického cementového lepidla a PU peny?

„Ja týmto vašim novodobým vecičkám neverím. Boh vie, ako dlho to vydrží…“. Podobné vety počúvame často. Nie je ale čoho sa obávať.

Polyuretánové peny sa v oblasti stavebníctva využívajú už takmer pol storočia, a v posledných desaťročiach sa stali neodmysliteľnou súčasťou zatepľovacích systémov. Pokiaľ je celý systém správne zostavený, majú peny rovnakú životnosť ako izolant. Rozhodne nechceme používateľa odradiť od zateplenia domu pomocou klasického lepidla. Cementové lepidlá, ktoré fungujú skvele, sú nevyhnutné pri aplikácii omietky fasády a zostávajú kľúčovou zložkou našej výroby. Z hľadiska užívateľského komfortu však polyuretánová pena ponúka hneď niekoľko výhod. Poďme sa pozrieť na to, ako veľmi vám uľahčí prácu pri zateplení fasády.

Množstvo materiálu a doprava

Predstavte si, že plánujeme zatepliť dom a počítate množstvo materiálu. Zatiaľ čo u cementových lepidiel hovoríme o ťažkých paletách, pri použití peny nám stačí niekoľko krabíc.

Na porovnanie – jedna paleta cementového lepidla obsahujúca 42 vriec váži 1050 kg. Ekvivalentné množstvo PU peny predstavuje tri krabice vážiace 40 kg. Stačí teda, keď ich naložíte do auta a doma zase vyložíte. Pri cementových lepidlách potrebujeme dohodnúť termín vykládky, zabezpečiť prístup na stavbu, k tomu sa pridáva naštvaný vodič blokovaný domiešavačom, požičaná a preťažená dodávka zapadnutá v bahne, alebo inej príjemnej radosti – veď to poznáte.

Kam s ním?

Palety sú na určenom mieste. Môžeme si oddýchnuť? Rozhodne nie. Takže si hneď ráno dáme nemalú rozcvičku a preskladáme pár ton materiálu niekam pod strechu. Tu budú možno aj niekoľko týždňov prekážať, pokiaľ nenastanú optimálne podmienky na aplikáciu – sucho a teploty nad bodom mrazu (min. +5 °C).

Pokiaľ sa pri zateplení domu rozhodnete pre aplikáciu PU peny, z vášho rodinného auta vám ich môžu pomôcť vyložiť aj deti na malé skromné miesto vďaka šikovnému objemu materiálu. Za pár minút vyskladáte krabice a môžete pokračovať v práci.

Poveternostné podmienky

Ako sme už spomínali, klasické cementové lepidlo na polystyrén nemožno aplikovať, pokiaľ mrzne. Tiež mu musíme dopriať odpočinok jeden až dva dni na dôkladné vyzretie. Pri lepení s PU penou môžete pokračovať s ďalšími prácami, ako je brúsenie, kotvenie či stierkovanie, už po dvoch hodinách. Pokiaľ máte práve zazmluvnených remeselníkov, môžete po obede pracovať ďalej.

Prší? Nie sme z cukru a prehánka nás pri lepení polystyrénu penou nezastaví. Pokiaľ je murivo vlhké po výdatných dažďoch, PU pene to vôbec nevadí. PU peny majú vlhkosť dokonca rady! Vďaka nej skôr rýchlejšie dozrievajú a majú lepšiu štruktúru. Mrzne? Žiadny problém! Zimné verzie THERMO KLEBER WINTER sú použiteľné do -10 °C.

Zvládnete to sami

Pri použití THERMO KLEBERU nepotrebujete na stavbe ďalšieho pomocníka, ktorý by vám miešal lepidlo, alebo by celý deň nosil ťažké vrecia a vedierka s vodou. Dokonca nepotrebujete ani elektrinu. To je skvelé pri zatepľovaní starých domov a chát, keď ešte nemáte hotové prípojky. Dokonca ani nemusíte riešiť správnu hustotu cementového lepidla, dolievať vodu a domiešavať správnu dávku. Hrudkovateniu nehrozí. Jednoducho aplikujete penu pomocou pištole a nalepíte izolačnú dosku na miesto. Také jednoduché to je.

Žiadne miešanie, žiadne prenášanie ťažkých vriec a vedra. Postačíte si sám alebo vo dvojici – dokonca aj v manželskej či partnerskej – ak si trúfate.

Netahejte si do domu vodu

Penou lepená fasáda nijak nedvíha vlhkosť obvodového muriva a interiéru. Zatiaľ čo cementové lepidlo môže obsahovať až 2,3 l vody na m2, ktorá sa bude vďaka vysokej parotesnosti polystyrénu odparovať smerom do budovy, PUR pena je v podstate suchá.

Tepelná izolácia navyše

V neposlednom rade prispieva THERMO KLEBER, ako výborný tepelný izolant (λ = 0,035 W/mK) k izolačným vlastnostiam celého systému, čo sa od cementového lepidla nedá očakávať. Pridáte si tak zopár bodíkov k celkovému komfortu zatepleného domu.

Znie to až príliš senzačne? Určite môžeme polemizovať nad tým, čo predstavuje najlepší spôsob zateplenia domu, ale mnohé z výhod sú relevantné a práve veľké množstvo úspešne dokončených projektov to potvrdzuje.

Aké vybrať PU lepidlo na zateplenie domu?

Vďaka nášmu vývojovému tímu sme za posledné roky uviedli na trh produkty s celou škálou využitia. Vyberte si ten najlepší – napríklad pre klasické zateplenie stavby polystyrénom, zateplenie starého domu, zateplenie stropu alebo strechy.

Klasické PU lepidlo na zateplenie fasády

Chystáte sa zatepľovať klasickou metódou a vyberáte lepidlo na polystyrén? PU pena THERMO KLEBER je pre vás voľbou č. 1. Skvele si poradí s lepením dosiek priamo na murivo, omietku aj betón, hodí sa pre novostavby aj pri zateplení starého domu. Využijete ho aj na vyplňovanie škár medzi izolačnými doskami. K dostaniu aj vo väčšom THERMO KLEBER MAXI balení.

Plánujete stavať či zatepľovať dom v zimných mesiacoch, určite by ste mali siahnuť po zimnom variante THERMO KLEBER WINTER, ktorá skvele funguje až do -10 ºC.

PU lepidlo na zatepľovanie drevostavieb

Zatepľujete drevostavbu? Na podklady na báze dreva sa vám bude hodiť THERMO KLEBER WOOD. Skvele priľne priamo na OSB dosky, ale je skvelý aj na zateplenie drevených stropov v starších domoch a chalupách.

PU lepidlo na zateplenie strechy

Pokiaľ premýšľate, čím lepiť polystyrén na asfaltové pásy pri zatepľovaní strechy, určite by ste mali siahnuť po produkte THERMO KLEBER ROOF, prípadne jeho zimnej variante THERMO KLEBER ROOF WINTER. Drží ako pribitý na základových konštrukciách aj na rôznych typoch asfaltových pásov. Rozhodne ho odporúčame ako skvelú metódu, ako zatepliť starý dom. V praxi sa totiž často stretávame práve s veľkými únikmi tepla cez strechu.

Na čo si dať pozor?

  • Držte sa projektovej dokumentácie. Ak zatepľujete starý dom bez projektu, nájdite si patričné normy.
  • Nikto nemá rád extrémy. Ani polyuretánová pena na zateplenie fasády. Horná hranica aplikačnej teploty je +35 °C. Aplikačná teplota nepredstavuje len teplotu vzduchu, ale aj teplotu podkladu. Aj keď máte v tieni príjemných 28 stupňov, fasáda na slnečnej strane domu môže byť poriadne rozpálená a vyzrievanie peny nemusí prebiehať tak, ako by malo. Pri zimných variantoch si zase dajte pozor, aby boli dózy pred aplikáciou natemperované aspoň na +5 °C, potom ich môžeme použiť aj pri teplotách do -10 °C.
  • Prach je velmi účinný separátor. Zatepľujete starý dom a práve ste pracne omlátili pôvodnú omietku ? Nezabudnite povrch pred lepením polystyrénu poriadne očistiť a napenetrovať.
  • Nepodceňte mechanické kotvenie. Hmoždinky sa musia vysporiadať s axiálnymi sacími silami vetra, ale aj s hydrotermickým pôsobením na izolačné dosky, ktoré sa vplyvom tepla rozťahujú a zmršťujú. Pokyny na kotvenie od dodávateľa ETICS sú len informatívne a pri vyšších budovách by mal množstvo a rozmiestnenie kotiev navrhnúť projektant/statík s ohľadom na klimatické podmienky v danej lokalite stavby.
  • Pomocou produktu THERMO KLEBER môžete okrem lepenia aj vyplňovať medzery medzi izolačnými doskami. Skvele zaplní každú škvrnu a materiál nielenže spojí, ale aj sám funguje ako izolácia.
  • THERMO KLEBER sám funguje ako izolácia. Pokiaľ máte penu priamo na slnku, mali by ste sa snažiť stavbu čo najskôr dokončiť a nečakať niekoľko mesiacov na stierku a omietku.
  • Je len veľmi malá šanca, že by dóza peny samovoľne explodovala. Dóza je ale samozrejme natlakovaná a ak narazí o ostrejšiu hranu napr. o lyžiny v automobile, tak máte doslova „vymaľované“. Preto neodporúčame prevážať jednotlivé balenia voľne pohodené v kufri či na zadných sedadlách automobilu.

Aplikácia lepidla pomocou pištole

PU lepidlá z rodiny THERMO KLEBER sú určené na aplikáciu pištoľou. Pre menšie projekty alebo napríklad malé zateplenie stropu odporúčame lacnú pištoľ na aplikáciu peny P300. Pre väčšie projekty zvoľte aj zodpovedajúce náradie a vyberte si odolnejší model M370 EXTRA. Okrem kvalitnej pištole potrebujeme na jej prečistenie aj  Čistič PUR peny . Inak by ste mohli pištoľ po jednom použití rovno vyhodiť. Len pozor na polystyrén! Čistič obsahuje rozpúšťadlá, ktoré vám ho za pár sekúnd rozožerú, takže by ste mali pištoľ čistiť v úctivom odstupe od práve nalepenej izolácie. Na odstránenie PU peny z ďalších povrchov vám rovnako dobre poslúži aj Extra silné vlhčené obrúsky.

Či už sa jedná o zateplenie strechy, klasického muriva alebo drevostavby, lepenie polystyrénu penou má svoje nesporné výhody! Ak práve premýšľate, ako zatepliť dom, konečný výber bude samozrejme na vás. Aplikácia izolácie pomocou produktov THERMO KLEBER má ale hromadu plusov, kvôli ktorým sa ju určite oplatí použiť.

Ak máte radi rýchle a jednoduché riešenia, určite by ste tiež nemali minúť naše poznámky k rekonštrukcii kúpeľne alebo balkóna, článok o samonivelačných hmotách, alebo napríklad tipy na aplikáciu štýlových a odolných epoxidových podláh.

Nezabudnite čítať a pýtať sa. Stavba nie je skladačka z Ikei, ktorú dáte na prvý pokus bez návodu. Ku každému produktu dodávame technický list, kde je presne popísaná aplikácia. Ak vám niečo nie je jasné, môžete sa opýtať svojho predajcu, alebo napísať priamo našim špecialistom. Radi vám poradíme!