Antistatická podlaha pre logistické centrum

Rad produktov na realizáciu antistatických podláh je jedným z vlajkových lodí spoločnosti Den Braven. Je vhodná, ako na menšie projekty v chemickom priemysle, tak na veľké haly, kde sa vo veľkom počte pohybujú zamestnanci i technika. V logistickom centre v Seredi bola aplikovaná na plochu takmer 3 500 m2. Z veľkosti zákazky vyplývajú maximálne požiadavky na jednoduchosť aplikácie, rýchlosť realizácie a výslednú kvalitu antistatickej podlahy.

Antistatické opatrenia sú realizované preto, aby minimalizovali vznik statickej elektriny. Tá sa tvorí veľkou mierou pri pohybe zamestnancov, najrôznejších vozidiel a dopravníkov. Vďaka použitiu antistatickej podlahy sú elektronické zariadenia chránené pred jej vplyvom a je zaručená ich spoľahlivosť.

Rad produktov pre antistatické podlahy

Pri realizácii antistatických podláh vždy odporúčame zvoliť na seba nadväzujúce produkty. Tak je zaručená maximálna kompatibilita jednotlivých vrstiev, ktorá sa prejaví v trvanlivosti celého podlahového systému. S použitím správnej penetrácie, medených pások, vodivého náteru a vrchnej nášlapnej vrstvy získate podlahu, ktorá zaručuje veľmi príjemný povrch a je odolná voči mechanickému a chemickému poškodeniu.

Pri realizácii v Seredi bolo naviac zákazníkom pozitívne prijaté záverečné meranie vodivosti podlahy nezávislým kontrolórom, pri ktorom podlaha dosiahla ďaleko lepšie hodnoty, než sú predpísané.

Príprava pred aplikáciou epoxidovej podlahy

Na realizáciu projektu podlahy na báze epoxidu je zásadný dobre pripravený povrch. Pri tejto realizácii išlo o skvele zvládnutý hladený betón, čo celú aplikáciu podlahy značne zjednodušilo. Základným krokom bola aplikácia penetrácie Epoxin F1000 Dry, ktorá sa nanáša na suchý a dobre vyzretý povrch. Dvojzložková penetrácia  sa nanáša ihneď po zamiešaní a doba schnutia je 24 hodín.

Realizačná firma pozitívne hodnotila vlastnosti penetrácie Epoxin F1000 Dry, ktorá sa veľmi jednoducho mieša a jej aplikácia je doslova hračka aj vo väčšom množstve. Na väčšie projekty odporúčame nanášanie valčekom vo dvoch vrstvách do kríža. Tak dosiahnete optimálny výsledok na aplikáciu ďalších vrstiev podlahy.

Čo tvorí antistatickú podlahu?

V prípade projektu antistatickej podlahy v logistickom centre boli rešpektované všetky platné predpisy a nariadenia. Na pripravený podklad boli položené medené pásky v požadovaných rozostupoch max 5×5 metrov s pripojením na uzemňovacie body. Medená páska v našej ponuke je štandardne samolepiaca, takže sa s ňou dobre pracuje a ani pri aplikácii ďalších vrstiev sa nepohne z miesta.

Vodivá vrstva Epoxin F9000 Conductive sa nanáša ihneď po aplikácii medených pások. Práve táto vrstva zaručuje ideálnu vodivosť podlahy. Dvojzložková epoxidová hmota sa  zmieša v predpísanom pomere pomalými otáčkami miešadla, aby nedošlo k zbytočnému vzniku vzduchových bublín. V prípade tejto realizácie bola vodivá vrstva nanášaná valčekom, ale na menšie plochy je možné použiť i štetec. Pri aplikácii je naviac nutné dať pozor, aby hmota nestekala a nevytvárala miesta s väčšou vrstvou. To môže negatívne ovplyvniť vodivosť celého podlahového systému.

Posledným krokom pri realizácii antistatickej podlahy je pochôdzna vrstva. Po dokonalom vytvrdnutí vodivej vrstvy prichádza na rad Epoxin F9100. Opäť ide o dvojzložkovú  antistatickú hmotu vo forme stierky, ktorá má ideálne vlastnosti na aplikáciu na pripravený  povrch. Na správnu funkčnosť celej skladby podlahy je potrebné dodržať požadovanú hrúbku vrstvy, ktorá je 1,5 – 1,8 kg/m2. V prípade tejto realizácie sa firma pohybovala okolo hornej hranice tejto hodnoty, teda výsledná výdatnosť bola 1,8 kg/m2. Hmota je pár minút po aplikácii odvzdušnená špeciálnym valčekom a je pochôdzna už po 24 hodinách. K inštalácii techniky môže dôjsť najskôr po 7 dňoch. To je už podlahový systém úplne vyzretý maximálne odolný.

Príjemným bonusom, ktorý pri realizácii skutočne oceníte, je absencia agresívneho zápachu jednotlivých hmôt. Okrem pohodla zamestnancov pri realizácii ide o následný komfort v prvých týždňoch a mesiacoch používania priestoru.

Zákazník si na táto realizáciu zvolil klasickú sivú farbu, ale antistatickú podlahu Den Braven je možné si objednať v mnohých farebných odtieňoch. Podľa vzorkovníku RAL je možné vytvoriť  prakticky akúkoľvek farbu priamo pro konkrétnu objednávku. Je teda možné realizovať antistatickú podlahu napríklad vo firemných farbách.

Po dokončení prípravy haly

V rámci projektu prípravy haly pre klienta došlo tiež k ďalším úpravám, ktorých súčasťou bolo aj zníženie stropu. Celkovo bol vytvorený veľmi účelný priestor s antistatickou podlahou v rozsahu 3 474m2 podľa priania zákazníka. Realizačná firma po dokončení práce vyzdvihla hlavne pohodlie pri aplikácii penetrácie Epoxin F1000 Dry, čo celú zákazku jednoznačne urýchlilo.

Do výrobných priestorov sa okrem antistatických podláh hodia samonivelačné hmoty, ktoré si môžete prehliadnuť v článku z realizáce v Novom Jičíne, prípadne iné epoxidové systémy.

Kľúčové informácie k referencii

Penetrácia: EPOXIN F1100 DRY FAST
Vodivá vrstva: Medená páska + EPOXIN F9000 CONDUCTIVE
Pochôdzna vrstva: EPOXIN F9100 ANTI-STATIC

Lokalita: Sereď (SK)
Rozsah realizácie: 3 474 m2
Dátum realizácie: jeseň 2023