Archeologický Nález v Úvalne: Odhalenie tisícročného príbehu

Úvalno, malé mesto na okraji Moravy, skrýva mnoho tajomstiev minulosti. Nedávno prebiehajúci archeologický výskum v tejto oblasti odhalil fascinujúci príbeh ľudského osídlenia a kultúry, ktorý siaha až takmer k lovcom mamutov. Počas výskumu bolo objavených 35 objektov, ktoré nám dávajú vzácny pohľad do života našich predkov.

Zásobné jamy s nádobami

Skupina archeológov skúmala sedem kolových (stĺpových) jám a jeden hliník. Väčšina objektov ale bola identifikovaná ako zásobné jamy, ktoré slúžili na uchovanie potravín a zrna do nasledujúcej sezóny. Niektoré z týchto primitívnych skladísk boli dokonca neskôr využité ako odpadové miesta, kde boli okrem iného odložené fragmenty keramických nádob.

Je možné, že keby mala miestna kultúra k dispozícii vhodné materiály, boli by schopní tieto nádoby opraviť a používať aj naďalej. Pre lepenie a utesnenie spojov by určite neváhali využiť najmodernejšie technológie, ktoré pre vás dnes vyvíjame v Den Braven. Napríklad lepidlo MAMUT GLUE by bolo určite obľúbené aj pred piatimi tisíckami rokov. Dnes je najlepším priateľom remeselníkov i drobných domácich majstrov a na jeho silu sa spoliehajú celé generácie zákazníkov spoločnosti Den Braven.

Čo je hliník v archeológii?

Nepleťme si tento názov s populárnym kovom, ten bol vtedy ešte prakticky neznámy. Hliník či hlinisko v archeológii znamená jamu na ťažbu hliny na výrobu keramiky a stavbu obydlia. Tieto ťažobné miesta sa nachádzali v tesnej blízkosti osád a dodnes sa hojne zachovali v názvoch obcí a miestnych častí.

Čo je kolová jama?

Jama s otvormi po koloch alebo stĺpoch je jedným z najčastejších pozostatkov po pravekých stavbách. Je to odtlačok pôvodného domu, ktorý sa kvôli postupnej degradácii prírodných stavebných materiálov nezachoval. Vďaka nálezu stĺpovej jamy môžeme určiť jeho pôdorys a urobiť si predstavu o tom, ako také sídlisko vyzeralo.

Výkrikom modernej technológie v stavebníctve vtedy bolo vypletanie stien z prútia a ich pokrývanie zmesí ílovitej hliny, sena a tŕstia ako omietkou. Všetky stavebné materiály boli prírodné, využívalo sa miestne zdroje. Rovnaké princípy vlastne využívame do istej miery aj dnes.

Pri alternatívnych domoch sa stále častejšie používajú namiesto klasického zatepľovacieho polystyrénu slamené bloky a na technológii naťahovania fasády sa vlastne toľko nezmenilo. Sypké zmesi pre omietky a betónové stierky sa síce oveľa ľahšie používajú a majú lepšie vlastnosti, ale stále ide o niečo, čo by ľahko pochopil aj náš predok z neskorého eneolitu.

A rovnako ako naši predkovia, aj my volíme strategické umiestnenie našej výroby tak, aby sme mali dostupné všetky materiály a zároveň ich mohli distribuovať k našim zákazníkom. Napríklad náš závod Den Braven v Přerove s rozšírenou výrobou sypkých zmesí práve oslávil desiate narodeniny!

Riad aj nástroje našich prapredkov

Jeden z najzaujímavejších aspektov tohto archeologického výskumu je množstvo nájdených predmetov.Celkom bolo získaných 4135 kusov archeologických artefaktov, zahŕňajúcich nástroje, keramiku a ďalšie predmety dennej potreby. S takým množstvom nálezov si môžeme celkom presne predstaviť, ako vyzeral každodenný život obyvateľov osady v tomto období.

Keramické nádoby, ktoré boli nájdené, sú zvlášť fascinujúce. Kvalita ich spracovania je pomerne vysoká a dáva tušiť nielen vyspelosť miestnej kultúry, ale aj zmysel pre estetiku a krásu v každodennom živote.

Pretože ide stále o dobu kamennú, nie je prekvapením, že súčasťou archeologického nálezu je aj množstvo kamenných nástrojov. Štiepanie a opracovávanie kameňa bolo považované za vrcholne žiadané remeslo a s kvalitným kameňom ako surovinou sa obchodovalo po celej Európe.

Inventár je veľmi rôznorodý. V jamách boli nájdené nástroje a pomôcky na vykonávanie celého radu remesiel. Nešlo len o zbrane a hroty šípov určené na boj a lov, ale aj nástroje pre ďalšie opracovávanie dreva a kameňa, ťažbu materiálov a spracovanie ulovenej zveri. Jedným zo zaujímavých artefaktov z Úvalna je aj kamenná teslica, ktorú sme spomínali v samostatnom článku: Archeologický nález v Úvalne: slúžila metabazitová teslica na lov mamutov?

Komu sídlisko patrilo?

Kto a kedy vlastne žil na tomto mieste? Hoci je teraz Úvalno pomerne malým mestom, vtedy išlo o pomerne významné a dlhodobé osídlenie. Musíme brať do úvahy, že mobilita obyvateľov v dobe kamennej bola menšia ako dnes.

Jedným z najvýznamnejších objavov tohto výskumu bolo rozpoznanie dvoch archeologických kultúr na sídlisku. Staršie a hojnejšie z nich je hornosliezka lengyelská skupina, konkrétne jej neskoré fázy. Predpokladáme teda, že k tejto kultúre patrili aj miestni obyvatelia.

Druhou kultúrou zistenou na tomto mieste je kultúra lievikovitých pohárov, ktorá bola menej zastúpená. Táto kultúra síce mala svoje centrá na Morave a v Čechách, rovnako aj na ďalších miestach Európy. Ale všeobecný obyčaj platí, že sa jedná o južných Škandinávcov, ktorí na prelome neolitu a eneolitu, sa dostali na nové územia, ktoré osídlili. Ide o oblasť od Holandska až po časť východnej Ukrajiny. Tieto nálezy naznačujú možnú interakciu, obchodovanie a kultúrnu výmenu medzi rôznymi skupinami obyvateľov tohto miesta.

Celkovo možno povedať, že archeologický výskum v Úvalne odhalil vzrušujúce a rozmanitý príbeh minulosti. Tieto objavy nám umožňujú lepšie porozumieť každodennému životu a kultúre našich predkov, ktorí tu žili pred tisíckami rokov. A aj vďaka tomuto výskumu môžeme lepšie pochopiť naše vlastné korene a dedičstvo.

Chcete stavať s najmodernejšími dostupnými technológiami a zanechať po sebe niečo čo pretrvá tisíce rokov? Pozrite sa napríklad na článok Ako a kedy použiť chemickú kotvu, alebo sa ponorte do tematiky zatepľovania a mrknite na Lepenie polystyrénu penou.

#wearedenbravencz

Galéria