Odlievanie stola z epoxidovej živice EPOXIN DEKOR

Epoxidová zalievacia hmota EPOXIN DEKOR má rôzne využitia pri umeleckej tvorbe a jedným z nich je výroba dizajnového stola. Presne taký stôl vznikal v Ústí nad Labom a my sa teraz pozrieme, ako to prebiehalo.

Výber epoxidovej živice

Miestny stolár dostal zákazku na výrobu umeleckého stola 170 x 95 cm hrúbkou dosky 2 cm z epoxidovej živice. Pri výbere zvolil EPOXIN DEKOR, pretože je vhodný na odlievanie väčších plôch. Hlavnou výhodou tejto zmesi je dlhý čas, počas ktorého je možné so živicou pracovať. Pomalá doba tuhnutia zabráni poškodeniu samotného materiálu pri procese tvrdnutia.

Tuhnutie epoxidovej živice EPOXIN DEKOR

Tuhnutie je dôležitá súčasť procesu tvorby akéhokoľvek výrobku zo živice. Musí sa dbať na správnu hrúbku odlievanej zmesi. V našom prípade je maximálna hrúbka na jedno vyliatie 5 cm. Počet vrstiev nie je obmedzený. Počas tuhnutia dochádza k exotermickej reakcii, uvoľneniu tepla a pokiaľ je vrstva hmoty príliš veľká, môže dôjsť k spáleniu živice a znehodnoteniu celého výrobku. Zároveň sa počas tuhnutia zmesi uvoľňujú bublinky, ktoré sa tam vytvorili pri premiešavaní živice s tvrdidlom v pomere 3:1.

Ako to prebiehalo vÚstí nad Labom

Najskôr sme si pripravili formu 200 x 100 cm, v ktorej sa bude doska stola odlievať. Vyrobili sme ju prevažne zo zvyšku laminovaných dosiek a do spodu umiestnili plexisklo z dôvodu lepšieho oddelenia. Na celú formu sme aplikovali separátor a škáry utesnili pomocou univerzálneho silikónu.

Následne došlo zmiešaním k príprave 16 kg materiálu v jednej nádobe. Po premiešaní živice stvrdidlom sme pridali perleťový pigment farby Emerald Green a nechali ešte 30 minút odstáť.

Vylievali sme vrstvu vysokú okolo 2 cm, kde po krajoch a uprostred sme umiestnili agátové drevo. To sme napenetrovali, aby nepúšťalo bublinky počas tuhnutia a nezvyšovalo ich množstvo v živici.

Teraz, keď je všetko vyliate, zabezpečíme priestor, aby do ešte tekutej hmoty nenapadal prach alebo hmyz. Pretože má epoxidová živica EPOXIN DEKOR dlhou dobou tuhnutia (minimálne 120 minút), môžeme ešte vykonať presuny dreva alebo pridať ďalšie prvky ponorením do tekutej zmesi.

Počas zrenia sa bublinky dobre uvoľňovali z tuhnúcej zmesi. Celkovo sme nechali živicu tuhnúť cez 10 dní.

S použitím separátora na formu sme dosku oddelili od stola bez najmenšieho problému. Doska bola hrubo prebrúsená a zarovnaná na CNC fréze pri spriatelenej stolári a doleštená excentrickou hobby brúskou v hrubostiach papiera 60, 80, 100, 120, 150 a 180. Brúsenie bolo bezproblémové, bez veľkých povrchov a bez veľkých povrchov. . Doska bola pripevnená k nohám pomocou samorezných závitových vložiek. Dĺžka výroby stola aj z dôvodov iných povinností trvala 14 dní.

Jednoduchý postup v bodoch

  1. vytvorenie formy, utesnenie univerzálnym silikónom
  2. aplikácia separátora na formu
  3. zrezanie fošní do požadovaného tvaru a rozmeru
  4. penetrácia fošní proti vypúšťaniu bubliniek
  5. penetrácia fošní proti vypúšťaniu bubliniek
  6. naváženie epoxidu, zmiešanie
  7. pridanie pigmentu
  8. samovoľné odbublinkovanie epoxidu vo vedierku
  9. odliatie
  10. vytvrdnutie epoxidu
  11. odformovanie
  12. prevoz na porovnanie a orezanie do presného rozmeru
  13. brúsenie excentrickou brúskou v hrubostiach 60,80,100,120,150,180 je možné brúsiť až do hrubosti 3000
  14. ohranenie stola
  15. aplikácia vosku pomocou aplikačných padov
  16. vyvŕtanie otvorov pre závitové vložky zo spodu stola
  17. pripevnenie k nohám stola

Galéria